Actieve tilliften en passieve tilliften

Een tillift is een handig hulpmiddel als er problemen zijn om bijvoorbeeld uit bed te komen. Of stel dat je niet zelfstandig uit je rolstoel kan komen, ook dan komt een tillift van pas.

Het overstappen van de ene houding naar de andere noemen we ook wel een transfer.

Vandaar dat een tillift ook wel een transferhulpmiddel wordt genoemd.

Een transferhulpmiddel dat vaak gebruikt wordt in verpleeghuizen en revalidatiecentra is de tillift of soms ook wel stalift genoemd.

De tillift maakt het voor de verzorging en de hulpverleners een stuk makkelijker om een cliënt te verzorgen.

Er zijn twee soorten tilliften:

  • Actieve lift (stalift); Een stalift heeft als eis aan de gebruiker dat hij/zij nog een stafunctie heeft. Elke stalift heeft daarom een voetplateau waarop de gebruiker kan staan.
  • Passieve lift; in tegenstelling tot een actieve tillift heeft de passieve lift geen plateau om op te staan. De gebruiker hoeft dus geen stafunctie te hebben

Verrijdbare staliften brengen de cliënt deels tot stand, waarna de cliënt indien gewenst zichzelf verder kan opstrekken. Hierdoor is er minder druk op de schoudergordel. Staliften hebben als voordeel dat de onderrug en de benen van de cliënt vrij zijn.

tilliftZe zijn dus geschikt om iemand naar het toilet of de toiletstoel te begeleiden. Het aan- en uitkleden (broek aantrekken), het wassen en het wisselen van incontinentie materiaal gaat met gebruik van de lift makkelijker.

Doordat de lift verrijdbaar is kan het makkelijk verplaatst worden door de kamer. De poten van een tillift kunnen in de meeste gevallen onder het bed geschoven worden.

Bij passieve tilliften is er geen sprake meer van een stafunctie. De gebruiker wordt dus volledig getild door het transferhulpmiddel. Er wordt dan vaak gebruik gemaakt van een tilmat in plaats van een tilband.

Tilbanden van de tillift

Bij elk liftsysteem is een tilband nodig. Dit is de band die ondersteuning biedt tijdens het omhoog komen. Op basis van je lichaamslengte en postuur wordt er een maat tilband geselecteerd.

Bij actieve tilliften wordt er vaak een tilvest geadviseerd zodat iemand voldoende ondersteuning heeft tijden de transfer.

Naast de juiste maat is het van belang waarvoor de tillift gebruikt wordt zodat er ook een passende tilband of tilmat gekozen kan worden. Dit is met name belangrijk bij de passieve tilliften. Als de tillift wordt gebruikt voor naar het toilet kan het beste worden gekozen voor een tilband met een uitsparing.

Tevens zijn er tilbanden/matten verkrijgbaar die extra gepolsterd zijn of die gebruikt kunnen worden onder douche.

Tiljuk

De tilbanden worden bevestigd aan het tiljuk. Het tiljuk is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar waaronder een 2-punts en een 4-punts kanteljuk.

Bij een kanteljuk kan de cliënt goed worden gepositioneerd door de hulpverlener. Dit tiljuk is ook verkrijgbaar in een elektrische variant waardoor de belasting voor de hulpverlener minimaal is. Hierdoor blijft de cliënt stabiel in de tilmat en worden onnodige schommelingen voorkomen.

Doordat de cliënt achterover ligt in de tilmat, wordt het lichaamsgewicht optimaal verdeeld en worden kwetsbare plekken – bijvoorbeeld onder de benen, waar de wrijvings- en verschuivingskrachten hoog zijn – niet te zwaar belast.

Enkele bekende leveranciers van tilliften zijn ArjoHuntleigh en het Tilcentrum.