Algemeen gebruikelijk

Algemeen gebruikelijk is een begrip wat u vaak tegenkomt in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wat houdt het begrip algemeen gebruikelijke nu precies in? Hoewel het soms discussies kan opleveren zijn dit voorzieningen waarover u gelet op uw individuele situatie, ook zonder handicap of beperking, zou kunnen beschikken.

U moet hierbij denken aan voorzieningen die moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • die in de reguliere handel verkrijgbaar zijn, en
  • die niet speciaal voor mensen met een handicap zijn, en
  • die niet aanzienlijk duurder zijn dan vergelijkbare producten met hetzelfde doel.

Het begrip zorgt vaak voor verwarring, omdat algemeen gebruikelijke voorzieningen soms wel specifiek voor een handicap worden aangeschaft, maar vanwege hun algemeen gebruikelijke karakter toch niet vergoed worden.

Stel dat u door een aandoening beperkingen heeft in uw handfunctie. Hierdoor ondervindt u belemmeringen om de kraan open te draaien in uw keuken. Een mogelijk oplossing zou een hendelmengkraan kunnen zijn.

Een hendelmengkraan is verkrijgbaar bij elke doe-het-zelf zaak, is niet speciaal voor mensen met een handicap bedoeld en is niet heel veel duurder dan een gewone kraan. De gemeente zal deze kraan niet op grond van de Wmo vergoeden. Dit houdt in dat u zelf de kosten voor deze kraan zou moeten betalen. De kosten hiervoor kunt u later wel opgeven bij de belastingdienst wanneer u aangifte doet.

Een ander voorbeeld:

Stel u heeft vanwege uw aandoening een beperkt uithoudingsvermogen. Hierdoor bent u niet meer in staat om op een gewone fiets te verplaatsen omdat u snel moe bent. Een fiets met trapondersteuning zou voor u een uitkomst zijn. Echter is een fiets met trapondersteuning bij elke fietsenwinkel te verkrijgen, is deze niet speciaal voor mensen met een handicap en is de prijs vergelijkbaar met een gewone fiets. De gemeente zal de fiets met trapondersteuning niet op grond van de Wmo vergoeden.

Plaats een reactie