Antisliptegels of antislipcoating?

antislipcoating badkamerJe wilt zelf een antislip-coating aanbrengen op de badkamertegels in plaats van antisliptegels?

In dit artikel vind je alle informatie hoe je zelf eenvoudig en snel voor een veilige badkamer kan zorgen.

Daarnaast vertel ik je waar je goedkoop antislipcoating kan bestellen. Een ongeluk wil je toch voorkomen?

Zoals ik in een eerder artikel heb aangegeven komen in de badkamer relatief veel ongelukken voor. Door de vochtige ruimte, warmte en de gladde vloertegels is de kans op vallen relatief groot en het letsel is vaak ernstig.

Voor mensen met een beperking en ouderen is de kans op uitglijden nog groter. Het is daarom aan te raden om goed naar de ondergrond te kijken. Losliggende badmatjes en kleedjes kan je sowieso het beste verwijderen. Losse kleedjes kunnen namelijk verschuiven waardoor je kunt struikelen.

Nu de obstakels verwijderd zijn is het tijd om de kijken naar de ondergrond, oftewel de badkamertegels. Om de ondergrond stroef te maken heb je eigenlijk de keus uit 2 mogelijkheden;

Of je past de huidige badkamertegels aan (coating of etsen) of je plaatst antisliptegels.

Voor- en nadelen coating en tegels

 • Antislipcoating; Door het aanbrengen van een doorzichtige coating op de tegels worden de tegels minder glad. Door een chemische reactie zal de structuur van de het tegeloppervlak veranderen. Hierdoor hoef je geen nieuwe tegels te plaatsen maar kun je gebruik blijven maken van de huidige tegels in de badkamer. Na verloop van tijd zul je dit echter wel moeten herhalen omdat de coating ook zal slijten. Je badkamertegels zelf coaten is prima zelf te doen als u de gebruiksaanwijzing opvolgt. Je kunt de antislipcoating hier online bestellen.
 • Etsen van badkamertegels; Een speciale vloeistof zorgt voor miniscule gaatjes in het glazuur van de tegel. Hierdoor ontstaat een stroef oppervlak in je badkamer. Deze behandeling wordt over het algemeen gedaan door een specialistisch bedrijf.
 • Antisliptegels; Dit zijn tegels met een grove structuur/profiel. Je kunt zelf kiezen hoe stroef je een vloer wilt hebben. Het nadeel van nieuwe tegels is het eventuele hak- en breekwerk. De mate van stroefheid wordt uitgedrukt in een R-klasse. Hoe hoger de klasse, des te stroever de tegel is.

Waar je goed op moet letten is het schoonmaken van de antisliptegels en de tegels met coating. Doordat er meer profiel op de tegels zitten hecht het vuil zich ook sneller waardoor de werking van de antislip teniet gedaan wordt. Maak daarom de badkamer goed droog na het douchen! Ik krijg namelijk erg vaak de vraag hoe je het beste antisliptegels schoon moet maken.

Vooralsnog zijn er geen middelen die er voor zorgen dat je de antisliptegels helemaal schoon krijgt. Mocht je wel een methode hebben om de tegels schoon te krijgen dan hoor ik het graag.

Ben je volledig rolstoelgebonden? Ga dan na of je een sta-moment hebt tijdens het douchen en wassen. Indien je blijft zitten op een verrijdbare douchestoel zal een antislip vloer soms niet eens noodzakelijk zijn. Dit kan je de onkosten besparen.

15 gedachten over “Antisliptegels of antislipcoating?”

 1. Mijn vraag :
  Heb een badkamer vloer waar een antislip coating op zit.
  Wil deze graag verwijderen, daar de vloer erg stroef en niet te dweilen is.

  Heb het op aanraden al geprobeerd met terpetine,maar helaas de coating
  zit er nog steeds op

  Beantwoorden
  • Beste Greta,

   weet u zeker dat er een antislipcoating op zit? Het lijkt erop dat er sprake is van etsen waardoor het oppervlak van de tegel van structuur veranderd. In dit geval zal de stroefheid blijvend zijn.

   Bij een coating zou terpentine er normaal gesproken voor moeten zorgen dat de coating loslaat.

   Beantwoorden
 2. Mijn vraag
  Wij gaan verhuizen in onze badkamer zitten nu de mosa tegels antislip met een
  LOOPVEILIGHEID R11 42%.

  In de nieuwe woning krijgen wij antislipcoating.
  Hoe hoog is de LOOPVEILIGHEID van de Antislipcoating ‘; . DE gewone antislip tegels (DIE ZIJN VOOR MIJN HANDICAP NOG TE GLAD ) vandaar de vraag ,

  WIE WEET HET ANTWOORD .ALVAST BEDANKT

  Beantwoorden
  • Beste Theo,

   Dit is afhankelijk van de fabrikant van de antislipcoating. R11 is een minimale waarde voor antislip. Bij het etsen kan er doorgaans een hogere antislipwaarde worden verkregen dan bij een coating.

   Beantwoorden
 3. Beste adviseur,

  Ik kwam laatst op een beurs het product Grip anti-slip tegen.
  Bent u hier bekend mee want ik wil dit toepassen op mijn tegelvloer en in de douchebak?

  Alvast dank voor uw reactie.

  Beantwoorden
  • Beste Richard,

   ik heb persoonlijk geen ervaring met Grip Anti-slip. Op hun website lees ik dat het gaat om een antislipcoating die wordt aangebracht op de tegels. U kunt het beste informeren naar de mate van stroefheid (R-waarde). Het kan daarnaast geen kwaad om ook een offerte op te vragen bij andere antislipcoating specialisten.

   Beantwoorden
 4. Ik vergelijk nu een aantal soorten antisliptegels ter vervanging van onze huidige vloertegels, maar twijfel tussen de verschillende collecties van Mosa. Welke zou je kunnen aanraden voor het gebruik met kinderen in de badkamer? zag de mosa globalgrip serie, maar wat is het verschil met de softgrip?

  Alvast bedankt voor uw hulp.

  Beantwoorden
  • Beste Jaap,

   persoonlijk zou ik dan gaan voor Softgrip. Deze heeft de eigenschap dat dit voor de voeten fijn aanvoelt maar wel de veiligheid heeft van antislip. Daarnaast zijn de randen ‘rond’ afgewerkt zodat er geen harde randjes zijn.

   Beantwoorden
 5. Geachte Adviseur,
  In mijn bestaande badkamer (20 jaar geleden aangelegd) wil k mijn douchebak van 15cm hoge instap laten vervangen door een vloertje met dezelfde tegels als die er in de rest van mijn badkamer liggen. Daarvoor moeten de grote tegels die ik nog heb versneden worden tot tegels van 15×15 cm. Gevaar is dat er scherpe randjes komen met risico op verwonding aan de voeten. Vraag: is het mogelijk om door een antisliplaag aan te (laten) brengen de scherpe snijranden weg te krijgen. Mijn probleem is dat het niet mogelijk is om dezelfde soort en kleur tegels in kleinere afmetingen nog na te bestellen.
  Met dank voor uw reactie
  Clona

  Beantwoorden
  • Beste Clona,

   persoonlijk zou ik de tegels niet gaan versnijden. Door het aanbrengen van een antislip laag zullen deze randen niet minder scherp worden.

   Ik zou kiezen voor een nieuwe tegel. Je krijgt dan wel een kleurverschil maar de veiligheid komt daarbij niet in gevaar. U kunt overwegen om een contrasterende kleur te kiezen zodat het duidelijk is dat het de douche is. Een kleur kiezen die er op lijkt wordt vaak niet mooi, maar dit is smaak…

   Beantwoorden
   • Beste Adviseur,
    Hartelijk dank voor uw snelle reactie op mijn vraag. Het gevaar van scherpe randjes na snijden van de tegels kende ik, maar ik hoopte dat de scherpe randjes zouden kunnen worden weggewerkt door een laagje antislip materiaal over het vloertje aan te brengen. Heeft u daar een mening over?
    Alvast hartelijke dank,
    Clona

    Beantwoorden
 6. Bij ons is recentelijk een antislip laag op de badkamer vloertegels aangebracht .
  Het is prima antislip nu maar amper schoon te maken, tijdens het aanbrengen heeft er w.s. Iets op gestaan van aluminium ? En zit nu vol met deze grijze strepen die er haast niet af zijn te krijgen, met een gum lukt t n beetje, maa als je b,v. met zwarte sokken op 1 plaats staat wordt de vloer ter plaatse grauw en dat is dan niet van vuile sokken. Ik las hierboven een advies om de laag te verwijderen met terpentine, onze vloer is aangebracht op basis van koolhydraten ??

  Beantwoorden
  • Ik ken helaas geen antislip coating die op basis van koolhydraten is gemaakt. Ik zou de aannemer van de antisliplaag benaderen en het probleem voorleggen. Het lijkt mij een kwestie van verkeerd gebruik.

   Beantwoorden

Plaats een reactie