Jaarlijks zijn er bijna 50.000 valongevallen bij ouderen in en om het huis waarvan er ruim 4.500 ongevallen gebeuren in de badkamer (bron: Veiligheid.nl). Veiligheid in de badkamer, een veel voorkomend onderwerp op het gebied van langdurig zelfstandig wonen voor ouderen.
De badkamer is een plek in het huis waar helaas nog altijd vele ongelukken gebeuren als gevolg van gladheid. En dat terwijl je op eenvoudige wijze dit grotendeels kan voorkomen.
Hoe, denk je misschien?
In dit artikel zal ik snel te realiseren oplossingen geven voor een veilige situatie in je badkamer.
Wil je direct een overzicht van handige producten die speciaal te koop zijn om een ongeluk in badkamer of toilet voor te zijn, zie dan het koopadvies.
Wil je meer informatie lees dan gerust verder.
Antislip op de vloer
Als gevolg van het water en zeep kunnen de vloeren in de badkamer glad worden. Een groot deel van de ongevallen is het gevolg van een gladde vloer in combinatie met het lopen op blote voeten. Vallen in de badkamer is voor niemand bevorderlijk maar vooral ouderen moeten uitkijken voor valpartijen. Een val heeft vaak ernstig fractuurletsel tot gevolg en daarmee mogelijk een blijvende beperking.
Om uitglijden en vallen te voorkomen, kun je verschillende maatregelen nemen. In het overzicht hieronder vind je een korte samenvatting. Meer achtergrond info over antisliptegels en antislipcoating lees je hier.
- Antislipcoating; De vloeren worden minder glad met een antislipcoating. De coating wordt aangebracht op de huidige tegels. De tegels worden zo voorzien van een antisliplaag. Hierdoor hoeft u geen nieuwe tegels te plaatsen maar kunt u gebruik blijven maken van uw huidige tegels in de badkamer.
- Antisliptegels; Dit zijn tegels met een grove structuur. U kunt zelf kiezen hoe stroef u een vloer wilt hebben. Het nadeel van nieuwe tegels is het eventuele hak- en breekwerk.
Kleedjes in de badkamer of op het toilet kunt u het beste vermijden. Losliggende kleedjes/matjes geven namelijk een verhoogd risico op struikelgevaar. Wil je toch een kleedje in je badkamer dan kun je overwegen om een ondertapijt te plaatsen. Voor de badkamer is alleen het gaasachtige rubberen ondertapijt geschikt (verkrijgbaar bij woonwinkels en huishoudzaken).
Zittend douchen
Douchen vereist in principe langdurig staan. Niet iedereen kan echter langdurig staan. Door een combinatie van een beperkte sta-functie, water en warmte kunnen er onveilige situaties ontstaan, met name voor ouderen en mensen met een beperking. Is dit ook het geval bij jou?
Overweeg dan eens om zittend te gaan douchen. Afhankelijk van uw situatie in de badkamer kun je een douchezitje of een losse douchestoel en/of douche kruk overwegen. Je kunt meer informatie over dit onderwerp vinden bij het artikel over douchestoelen.
Opstapjes
Opstapjes (in elke vorm) in de badkamer kun je het beste vermijden. Denk hierbij aan douchecabines, drempels en badkuipen. Een douchecabine geeft naast een hoge instap, problemen met de ruimte voor bijvoorbeeld een zitvoorziening in de vorm van een losse douchestoel. Een grote open ruimte biedt je toekomstgericht, de meeste mogelijkheden. Bekijk daarom de mogelijkheid om een douche op afschot te plaatsen zonder niveauverschillen.
Een bad is heerlijk om in te baden. Bedenk echter goed dat een bad voor veel problemen kan zorgen in de toekomst. Er kunnen met name veel problemen ontstaan met de in- en uitstap van het bad. Voor de in- en uitstap zijn er speciale badliften te verkrijgen. Deze voorzieningen zijn echter duur en worden over het algemeen niet vergoed vanuit een regeling.
Grepen
In de badkamer kunt u waar mogelijk een wandgreep plaatsen voor houvast tijdens het douchen of tijdens het opstaan van je douchstoel. Een wandgreep of beugel kun je tegenwoordig bij een internetwinkel halen voor een relatief kleine prijs. Denk bij het plaatsen van de wandgreep aan een fijne hoogte voor jezelf en medegebruikers.
Een beugel met zuignappen kun je beter niet aanschaffen tenzij je een groter budget heeft. De betere beugels met zuignappen zijn vrij prijzig. De goedkopere versies kunnen niet op een voeg geplaatst worden en daarnaast hebben deze minder trekkracht.
Gebruik deze beugels en wandgrepen met zuignappen dus niet. Ze zijn goedkoop maar absoluut niet veilig!
Met deze relatief goedkope en eenvoudige tips kunt u meer veiligheid in de badkamer creëren.