Je wilt je scootmobiel aanpassen?
Wat zijn de meest voorkomende scootmobiel accessoires?
Waar kan je deze onderdelen aanschaffen?
Lees het onderstaande artikel en kom hier meer over te weten.
Scootmobiel via de Wmo
Heb je een scootmobiel verstrekt gekregen via de Wet maatschappelijke ondersteuning dan zal de scootmobiel aangepast worden naar jouw beperkingen. Hiervoor moet een medische grondslag zijn. De beoordeling ligt bij de indicatiesteller/medisch adviseur.
Zelf een scootmobiel aangeschaft
Wanneer je zelf een scootmobiel aanschaft koop je over het algemeen de standaard versie. Dit houdt dat er geen opties op zitten en dat de scootmobiel nog niet helemaal is aangepast op je beperkingen. Daarnaast kan je ook een aantal wensen hebben om het rijden wat meer comfort te geven. Wat zijn nou de meest voorkomende accessoires op een scootmobiel om het rijden comfortabel te maken?
Stokhouder voor wandelstok
Ben je voor de korte loopafstanden afhankelijk van een wandelstok dan wil je de stok natuurlijk mee kunnen nemen als je een ritje maakt. De stokhouder is vaak een metalen houder waar je stok(ken) in kunnen. Daarnaast zorgt het klittenband ervoor dat de wandelstok op zijn plaats blijft bij hobbeltjes. De stokhouder wordt aan de achterkant van de stoel gemonteerd en is op bijna alle scootmobiel te plaatsen.
Schootskleed voor op de scootmobiel
Wanneer je op pad gaat met de scoot dan kan je te maken krijgen met regen, sneeuw en kou. Om je hier tegen te beschermen adviseer ik zelf om gebruik te maken van een skibroek. De skiebroek sluit goed aan bij de benen en houdt goed de warmte vast. Wil je liever geen skibroek aan dan kun je er ook voor kiezen om een speciaal schootskleed te kopen. Dit is een soort hoes waar je benen in gaan zodat je geen last hebt van kou. De voetenzak is echter een stuk minder flexibel dan een skibroek. Daarnaast zijn schootskleden relatief iets duurder dan een skibroek, de keus is aan jezelf.
Afdekhoes voor de scootmobiel
Wanneer je de scootmobiel vaak buiten laat staan is er een kans dat de weersinvloeden een negatieve invloed hebben op de technische staat van een scootmobiel. Vocht is geen vriend van de scootmobiel. Probeer de scootmobiel bij voorkeur dan ook binnen te stallen. Mocht dat niet lukken of ben je ergens op bezoek, geen probleem!
Er zijn speciale hoezen verkrijgbaar om je scootmobiel onder te stallen. Je kan het vergelijken met de hoezen die ook gebruikt worden bij een motor. Door een speciaal water-afwerend materiaal zal je hulpmiddel droog blijven staan.
Achteruitkijk spiegel
Ik krijg regelmatig de vraag of er een spiegel op de scootmobiel geplaatst kan worden. Vaak met het argument van ‘veiligheid’. Hoewel een spiegel je de mogelijkheid geeft om achter je te kijken is dit niet altijd een veilige oplossing. Omdat de spiegel vaak geplaatst wordt op het stuur zal de spiegel meedraaien als je een bocht maakt. Hierdoor kijk je naar iets wat je eigenlijk niet wilt zien…
Een spiegel laat echter niet alles zien dus mijn advies is om(als het kan) goed achterom te kijken en niet blind te vertrouwen op de spiegel.
Boodschappentas
Wanneer je met de scootmobiel boodschappen wilt gaan doen kan je de boodschappen vaak wel kwijt in je mandje. Maar wat als je meer boodschappen hebt? Normaal gesproken gebruikt een fietser een fietstas waar de boodschappen in kunnen. Ook voor de scootmobielgebruiker is er een mogelijkheid om een tas te gebruiken. Er zijn speciale tassen om aan je scootmobiel te hangen. De duurzame tas wordt dan vaak aan de stoel gehangen zodat je alsnog extra boodschappen mee kan nemen.
[maxbutton id=”13″]