Douchestoel of douchezitje?

douchestoelWanneer je problemen hebt om staand te douchen kan een zitvoorziening in de douche een oplossing zijn. Hierdoor kun je weer zelfstandig en veilig douchen.

Tegenwoordig is er zoveel aanbod dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet.

Wordt het een douchestoel, krukje of een douchezitje?

Opklapbaar douchezitje (met steunpoot)

Indien je niet voldoende ruimte hebt om een losse douchestoel te plaatsen kun je overwegen om te kiezen voor een opklapbaar douchezitje.

Het douchezitje wordt haaks geplaatst ten opzichte van de kraan. Houdt hierbij wel rekening met de hoogte van het zitje. Een richtlijn is de onderbeenlengte (tot de knieholte, zonder schoenen) + 2cm.

Een opklapbaar douchezitje is in het algemeen wel duurder dan een losse douchestoel. Daarnaast vereist het montage werkzaamheden en kan je het zitje niet verplaatsen.

Je kunt een douchezitje bij diverse doe-het-zelf zaken verkrijgen en daarnaast is het ook verkrijgbaar bij diverse internetwinkels.

Heb je een muur die niet sterk genoeg is om een douchezitje aan te plaatsen? Je kunt dan overwegen om een douchezitje met steunpoot te plaatsen. De steunpoot verdeelt het gewicht van de gebruiker.

Hierdoor kan je alsnog een douchezitje plaatsen aan de muur, ook al is dit geen dragende muur.

check neemt weinig ruimte in
check opklapbaar
check makkelijk te reinigen
check veilig douchen

opklapbaar douchezitje

[maxbutton id=”16″]

De douchezitjes zijn echter wel wat duurder ten opzichte van een losse stoel. Mocht je toch de voorkeur hebben voor een goedkopere oplossing lees dan verder.

Losse douchestoel

De meeste mensen hebben de voorkeur om een (opklapbaar) douchezitje aan de muur te plaatsen. Hoewel dit praktisch lijkt is dit niet altijd een goede oplossing.

Wanneer je de ruimte hebt om een losse douchestoel te plaatsen gaat hier vaak de voorkeur naar uit. Een voorwaarde is dat er een ruime doucheruimte is met een douche op afschot.

Wanneer je een douchecabine hebt is het verstandig om dit te verwijderen.

Elke opstapje zorgt namelijk voor een verhoogd risico op vallen.

Een losse douchestoel geeft je flexibiliteit. Je kunt deze stoel namelijk ook gebruiken voor de wastafel of als je je zittend wil afdrogen.

Kijk uit met het gebruiken van een tuinkruk of een tuinstoel. Deze stoelen, met name de poten, zijn hier niet voor gemaakt, gebruik dit daarom niet!

Wanneer je een douchestoel verstrekt krijgt via de gemeente (op grond van de Wmo), zal dit vaak een standaard douchestoel zijn. Deze douchestoelen zijn veilig en voorzien van een speciale zitting en degelijke poten.

In Nederland wordt de Etac Swift relatief vaak verstrekt.

Dit is een douchestoel die eenmalig op de juiste hoogte instelbaar is en naar wens aangepast kan worden. Dit wil zeggen, de armleuningen en de rugleuning kunnen er simpel vanaf gehaald worden. Je hebt echter wel kans dat je een douchestoel krijgt die eerder gebruikt is door iemand anders.

Afhankelijk van het beleid van de gemeente worden de voorzieningen in eigendom of bruikleen verstrekt.

Wil je zelf een douchestoel aanschaffen dan kun je deze bij diverse thuiszorgorganisaties en webshops kopen. Douchekrukken zijn al verkrijgbaar vanaf € 35,-. Dit zijn stevige douchekrukken die makkelijk afneembaar zijn. Hierbij ben je in ieder geval verzekerd dat de douchestoel/kruk van jouw is.

Wil je meer comfort dan kun je de Etac Swift douchestoel overwegen om aan te schaffen. Hierdoor ben je er van verzekerd dat de stoel niet eerder gebruikt is, wel zo hygiënisch.

Deze douchekruk (Etac Swift) vind je terug in het overzicht met meest gevraagde hulpmiddelen.

Verrijdbare douchestoelen

Indien u beperkingen heeft in het lopen kan een verrijdbare douchestoel een uitkomst zijn. De douchestoel is voorzien van wielen en kan worden geduwd door uw partner of de thuiszorg medewerker. Een verrijdbare douchestoel vereist wel de nodige ruimte in een badkamer en zijn doorgaans duurder dan een losse douchestoel.

Plaats een reactie