Drempelhulp en oprijplaten

drempelhulp en oprijplatenMaak je gebruik van een rollator of een rolstoel?

En heb je problemen met de drempel?

In dit artikel vind je alle informatie over drempelhulpen (rubber) en oprijplaten (aluminium).

 

Waar koop ik een oprijplaat / drempelhulp?

Oprijplaten zijn niet goedkoop maar ik heb een kwalitatief goede aluminium oprijplaat kunnen vinden die relatief goedkoop is.

Persoonlijk kan ik je deze aluminium oprijplaat dan ook aanbevelen als je op zoek bent naar een betaalbare oplossing voor het drempelprobleem

Deze oprijplaat is voorzien van een profiel waardoor er voldoende grip is, ook als het nat wordt. De drempelhulp is beschikbaar in diverse afmetingen. Voor binnenshuis wordt vaak een rubberen drempelhulp gebruikt.

De drempelhulp is flexibeler en kan voor minder grote niveauverschillen gebruikt worden. Het is met name geschikt voor hoogteverschillen tot 5 cm. De rubberen drempelhulpen zijn vaak bij de lokale thuiszorgwinkel te verkrijgen.

checkgoed profiel voor optimale grip

checkflexibel en meeneembaar

checkrelatief goedkoop

[maxbutton id=”14″]

Drempelhulp / Oprijplaten

Zoals de naam al zegt helpt een drempelhulp om een drempel te overbruggen.

Er wordt een aluminium of rubberen plaat tegen de drempel geplaatst waardoor er een helling ontstaat.

Hierdoor kun je makkelijker naar binnen en buiten rollen. Normaal gesproken worden aluminium oprijplaten buitenshuis geplaatst en rubberen drempelhulpen binnenshuis. Uiteraard zijn er uitzonderingen mogelijk.

De rubberen drempelhulp wordt vaak gebruikt om kleine drempels te overbruggen. Maximaal 1-4 cm over het algemeen.

Wanneer je grote afstanden wilt nivelleren dan ben je vaak duurder uit met een rubberen helling. Je kan dan beter kiezen voor een oprijplaat van aluminium.

Het bovenstaan in dit artikel laat zien waar je de oprijplaten kunt kopen maar eerst is het van belang om de lengte van de drempelhulp te bepalen.

Hoek van de helling oprijplaat

Wanneer je een oprijplaat tegen de drempel zet is het van belang dat de helling niet te steil is. Als de helling te steil is kun je er nog geen gebruik van maken. Een handige vuistregel die ik vaak gebruik is de volgende:

  • Hoogteverschil tot 10 cm: maximaal 10%
  • Hoogteverschil 10-25 cm: maximaal 8%

Het hellingspercentage is dus afhankelijk van de lengte van de oprijplaat.

Stel je drempel is 9 cm hoog ten opzichte van de stoep. Dan moet de drempelhulp minimaal 90 cm zijn.

Je kunt de hoogte van de drempel vermenigvuldigen met 10 om de minimale lengte te bepalen. Is je drempel hoger dan 10 cm dan moet je de hoogte in centimeters vermenigvuldigen met 12 om de minimale lengte te bepalen. Zo ben je ervan verzekerd dat de helling niet te steil is.

Hou er trouwens wel rekening mee dat je deur nog dicht moet kunnen. Als je de drempelhulp op het kozijn van de deur plaatst is er een grote kans dat de deur niet meer dicht kan.

Je zult in de meeste gevallen dus wel een klein randje overhouden.

In het onderstaande filmpje zie je de aluminium plaat in gebruik.

Plaats een reactie