Een rollator aanschaffen

rollator adviesU wilt een rollator aanschaffen, waar moet u op letten? Er zijn veel fabrikanten die hun rollator met veel marketing termen aanprijzen. Het is dan een hele opgave om hieruit een goede keus te maken. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waarbij u in ieder geval rekening mee moet houden wanneer u één wilt aanschaffen. Door rekening te houden met deze punten heeft u een betere loophouding en voorkomt u het risico op vallen.

De hoogte van de rollator

De hoogte van de rollator is belangrijk. Hoe kunt u de juiste hoogte bepalen? U gaat achter de rollator staan tussen de achterwielen. Probeer zo rechtop mogelijk te staan en houdt u armen ontspannen langs uw lichaam. De handvatten van de rollator komen ter hoogte van uw polsen. Als u de handvatten vasthoudt dan zijn uw ellebogen licht gebogen.

Door de juiste hoogte van de rollator loopt u rechterop achter de rollator. Daarnaast staat u zo dichter bij de rollator wat de kans op vallen verkleint. Tot slot is de druk op de handvatten nu optimaal. Als de rollator te laag staat afgesteld dan komt er te veel druk op de handvatten.

De remmen

Verzeker u zelf dat u goed de remmen kunt bedienen. Bediening van de remmen is namelijk noodzakelijk om goed gebruik te kunnen maken van dit loophulpmiddel. Er zijn verschillende soorten remmen;

  • de handrem, hiermee kunt u tijdens het lopen uw snelheid minderen.
  • de parkeerrem, hiermee zet u de rollator op ‘slot’. U blokkeert de rollator zodat deze niet weg kan rollen als u hier op wilt steunen tijdens een transfer.

Probeer daarom goed de remmen uit wanneer u gaat rondkijken voor een rollator. U kunt daarnaast advies krijgen van de fysiotherapeut of de technisch adviseur van de leverancier van de hulpmiddelen.

Vergoeding

De rollator wordt vergoed vanuit uw zorgverzekering op indicatie van de huisarts.

Vanaf 1 januari 2013 is de rollator uit het basispakket van de zorgverzekering.

Bent u tijdelijk een rollator nodig dan kunt u terecht bij de uitleen. Gaat het om langdurig gebruik dan kunt u contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar. In de polis van uw verzekering staat wat de voorwaarden zijn en hoe u een aanvraag kunt indienen bij eventuele aanvullende verzekeringen.

Het is belangrijk om eerst uw aanvraag in te dienen en te wachten op het besluit van uw zorgverzekeraar. Als u het hulpmiddel alvast koopt, is geen vergoeding mogelijk. Wilt u een ander type rollator dan dat uw zorgverzekeraar vergoed, vraag dan naar de mogelijkheden van bijbetaling bij uw zorgverzekeraar.

Plaats een reactie