Hoe past u uw woning aan bij een lichamelijke beperking?


Woningen zijn normaal gesproken niet berekend op mensen met een handicap of beperking. Maar als u plotseling gehandicapt raakt, wilt u natuurlijk wel in uw vertrouwde omgeving blijven wonen. Met een paar aanpassingen in huis is dit ook gewoon mogelijk. Met deze handige tips maakt u van uw woning een plek waar u nog lang kunt blijven wonen.

Maak uw huis rolstoelvriendelijk
Iedereen blijft het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Toch komt u meteen al in de problemen als u in een rolstoel terecht komt. De drempel bij de voordeur blijkt opeens een bijna onneembare barrière te zijn. En van de ene naar de andere kamer rijden, is ook niet zo eenvoudig meer. Daarom is het zaak dat binnenshuis de drempels verdwijnen en dat bij de voor- en achterdeur een speciale drempelhulp wordt geplaatst. Maar de drempels zijn niet het enige probleem. Want een normale deur is vanuit een rolstoel vaak lastig te openen. Kiest u voor een schuifdeur, een klapdeur of een deur met elektrische aandrijving? Het is maar net waar uw voorkeur naar uitgaat.

Zelfstandig gebruik van de badkamer
Met een handicap is het zelfstandig gebruik van de douche of het toilet vaak een groot probleem. Gelukkig zijn er heel wat manieren om uw badkamer aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een paar stevige beugels bij het toilet zodat u zich gemakkelijk weer omhoog kunt trekken. En wat dacht u van een aparte douchestoel? Met zo’n speciale stoel kunt u gewoon gaan zitten terwijl u uw haren wast. Hierdoor heeft u geen aparte hulp meer nodig als u zich in de badkamer klaar moet maken.

Op de juiste hoogte
Wie in een rolstoel terechtkomt, merkt het meteen: het keukenblad en de wastafel zijn veel te hoog om te kunnen gebruiken. Voor de keuken zijn er werkbladen verkrijgbaar die echt voor rolstoelgebruikers zijn ontwikkeld. Deze bladen zijn een stukje lager dan bij een normale keuken zodat de hoogte geen probleem meer is. Tevens zijn ze zo gemaakt dat u er met een rolstoel onder kunt rijden. En dat is wel zo handig als u gaat koken of even een boterham wilt smeren. Maar de hoogte is niet alleen in de keuken een probleem. Want misschien moet de wastafel wat lager geplaatst worden of heeft u juist een verhoging nodig voor uw wasmachine. Er is meer mogelijk dan u in eerste instantie denkt.

Trapliften

senior onderaan de trap
copyright: istockphoto.com/portfolio/kali9

Heeft u een bovenverdieping? Met een lichamelijke beperking is het vaak onmogelijk om deze tweede verdieping te bereiken. Want die trap vormt een groot obstakel. Een goede traplift geeft u de vrijheid om door het hele huis te bewegen. De lift wordt simpelweg aan de muur bevestigd en het bijbehorende stoeltje kan worden ingeklapt. Op deze manier neemt het relatief weinig plaats in. Om uw zoektocht naar informatie te vergemakkelijken, kunt u op bijvoorbeeld encasa-experts een enorm aanbod aan informatie vinden over alles met betrekking tot trapliften. De informatie loopt uiteen van normale trappen tot wenteltrappen. De meeste trapliften kunnen precies aan uw situatie worden aangepast zodat u met gemak de bovenverdieping kunt bereiken.

Bekijk uw eigen situatie
Er komen tegenwoordig steeds meer mogelijkheden bij om uw woning aan te passen. Wat er precies nodig is, is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Heeft u moeite om u ’s ochtends uit bed te hijsen? Dan kan een speciale beugel boven het bed al een goede oplossing zijn. Ook een bed dat in hoogte verstelbaar is, maakt het opstaan weer een stuk gemakkelijker. Maar als u naar uw eigen situatie kijkt, komt u wellicht tot de conclusie dat u voldoende ruimte mist om gemakkelijk met uw rolstoel rond te kunnen rijden. In dat geval kunt u zelfs een aanbouw overwegen. Kijk dus kritisch naar uw eigen behoeften zodat uw huis binnenkort aan al uw wensen voldoet.

Plaats een reactie