Kan ik nog steeds gratis een rollator lenen?

rollator en krukkenVanaf 1 januari 2013 gaan de eenvoudige loophulpmiddelen zoals de rollator, de krukken en looprekken met 3 en 4 poten uit de basisverzekering. Toch blijft het bij veel thuiszorgwinkels mogelijk om voor een korte periode gratis krukken of een rollator te blijven lenen.

 

Gratis

Bij de meeste thuiszorgwinkels blijft de uitleen van eenvoudige loophulpmiddelen de eerste zes weken gratis. Dit verschilt echter per organisatie. Informeer dan ook vooraf naar deze mogelijkheid.

Daarnaast bieden veel zorgverzekeraars de mogelijkheid om tegen een gereduceerde prijs deze voorzieningen aan te schaffen. Informeer bij je eigen zorgverzekeraar met welke instanties zij afspraken hebben gemaakt om voordelig krukken en of een rollator te kopen.

Regels andere hulpmiddelen en verpleegartikelen

Ook de kortdurende uitleen van andere hulpmiddelen en verpleegartikelen zoals een rolstoel, toiletverhoger of een hoog/laagbed blijft in 2013 gratis voor de meeste mensen. Deze hulpmiddelen worden vanaf 2013 echter niet meer vanuit de AWBZ vergoed maar komen uit de eigen (basis) zorgverzekering (ZvW). Je zult hier dus in principe niets van merken. De kosten worden namelijk vergoed vanuit een ander potje.

Rolstoelen

Vanuit het verleden werden de rolstoel voor kortdurend gebruik (dagjes uit en korte verplaatsingen) via de uitleen verstrekt of men kon een aanvraag doen bij de gemeente (Wmo). Veel gemeenten zijn nu aan het kijken wat de mogelijkheden zijn voor een rolstoeluitleen-punt. Dit houdt in dat de rolstoelen voor kortdurend gebruik veelal niet meer individueel worden verstrekt maar dat er meerdere punten in de gemeente zijn waar je een rolstoel kan lenen. Dit zal in de meeste gevallen gratis zijn. Vooralsnog hanteren de meeste gemeente dit beleid nog niet maar het zit er dus aan te komen.

Plaats een reactie