Reuma (Reumatoïde Artritis) is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan, en vaak van chronische aard zijn.
Bijna 2 miljoen in Nederland zijn bekend met deze aandoening.
Wat zijn de klachten?
De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.
Daardoor kun je je minder goed bewegen en dat kan weer beperkingen geven in het dagelijkse leven. Ook kun je snel moe of lusteloos worden van reuma.
Klachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden.
Hoe verloopt de ziekte?
De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch van aard. U kunt er dus niet van genezen. Zonder behandeling van de aandoening worden de klachten vaak erger.
Met een goede behandeling kunnen uw klachten verminderen en kan de aandoening tot rust komen. Wel zullen goede en slechte periodes elkaar blijven afwisselen. Vaak wordt er een ontstekingsremmer gebruikt om de pijnklachten onder controle te houden.
Waardoor wordt reuma veroorzaakt?
Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht kunnen hierbij een rol spelen. Het lijkt er ook op dat reuma erfelijk is: mensen bij wie reuma in de familie voorkomt hebben meer kans om door de ziekte getroffen te worden. Heb je eenmaal een bepaalde vorm van reuma, dan is de kans echter niet groter dat je ook een andere vorm van reuma krijgt.
Hulpmiddelen en aanpassingen
Als gevolg van Reuma kun je veel problemen ondervinden in het dagelijkse leven. Zo kan het werk, je hobby en de zelfverzorging problemen geven.
Gelukkig zijn er een aantal handige hulpmiddelen op de markt die voor velen een uitkomst zijn in het dagelijks leven.
Hulpmiddelen kunnen handig en nuttig zijn om de volgende redenen:
- Om uw gewrichten te beschermen/ontlasten
- Om te voorkomen dat uw klachten verergeren
- Ze bieden u tijdelijk uitkomst, bijvoorbeeld na een operatie
- U kunt langer zelfstandig blijven
Tips bij het wassen
Er zijn veel praktische tips en hulpmiddelen die het wassen, douchen en in bad gaan eenvoudiger maken.
Praktische tips bij het wassen:
- Een warme badkamer maakt het wassen prettiger
- Probeer zoveel mogelijk zittend te douchen
- Het kan handig zijn om uw bad te vervangen door een douche. Denk daarbij dan aan een douche zonder bak op de tegelvloer of een lage douchebak
- Leg alles wat u nodig heeft vooraf binnen handbereik
- Hang uw handdoek aan een haakje tijdens het afdrogen. Dan heeft u maar 1 hand nodig
- Douchen, wassen en afdrogen is vaak erg vermoeiend. U kunt na het douchen uw badjas aantrekken en weer 10 minuten terug in bed gaan. U rust dan uit en uw lichaam droogt goed op. Aankleden gaat dan ook vaak eenvoudiger.
Hulpmiddelen bij het wassen
- Steunpunten, wandbeugel en handgrepen in de badkamer; Hierdoor heb je meer houvast en is de kans op vallen een stuk kleiner
- Hendelmengkraan en/of thermostaatkraan; Draaibewegingen worden zo vermeden en het kost minder kracht om het te bedienen dan een normale draaiknop.
- Douchekop op glijstang; de douchekop kan eenvoudig in hoogte worden afgesteld en je hoeft nu niet zelf de douche vast te houden.
- Opklapbaar douchezitje of losse douchestoel; zittend douchen geeft als voordeel dat je niet je evenwicht hoeft te behouden.
- Badplank over het bad om op te zitten en zo in of uit bad te stappen; mocht je geen doucheruimte hebben maar een bad dan kan je met dit hulpmiddel toch zittend douchen
- Antislipmateriaal
- Badborstel op steel
- Tenenwasser
- Elektrische tandenborstel
- Kam of borstel op steel
- Nagelknipper op een tafelklem
- Houten vlonder voor over het bad, met daarop uw spullen binnen handbereik.