Rollator kopen? Handige tips en advies!

rollator adviesVoor mensen die niet meer in staat zijn om langdurig zelfstandig te lopen, zijn er diverse hulpmiddelen op de markt. Hierbij kunt u denken aan een wandelstok, een rollator of bijvoorbeeld een looprek. Vooral onder ouderen is de rollator een populair hulpmiddel. Het voordeel van een rollator is namelijk dat deze niet alleen stevigheid geeft tijdens het lopen, maar ook ervoor zorgt dat u, indien gewenst, in een stevig tempo door kunt blijven lopen. Daarnaast zijn de meeste modellen uitgevoerd met zeer handige accessoires zoals een zitting, dienblad en/of wandelstokhouder.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende rollators op de markt. Variërend van een uitvoering speciaal voor binnen tot een model met drie wielen. Om te bepalen welke rollator het meest geschikt is voor u, lichten wij hieronder vier verschillende modellen voor u toe. De basic rollator, de driewiel rollator, de binnenrollator en de vervoerstoel.

­De basic rollator

basis rollatorHet meest standaard model is uitgevoerd met vier wielen, heeft een boodschappenmandje en is voorzien van een zitje. Vaak is dit basis model reeds voorzien van een klein dienblad en een houder voor een wandelstok of kruk. Het basis model is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Van lichtgewicht en opvouwbaar tot een robuust basis model. Het voordeel van een lichtgewicht rollator is dat deze zeer stevig en stabiel is, maar toch heel licht van gewicht is. Ideaal op het moment dat u de rollator even moet optillen. Bijvoorbeeld om een stoep op te gaan of om de rollator te vervoeren.

Wanneer u van plan bent om veel buiten te lopen en dus te maken heeft met ongelijke ondergronden, is het verstandig om te kiezen voor een model met vier wielen. Ten opzichte van een driewielrollator is een variant met vier wielen veel stabieler. Dit basis model geeft u tijdens het lopen dan ook de benodigde stabiliteit en is hierdoor zeer geschikt voor personen die slecht ter been zijn. Doordat dit model standaard is voorzien van een zitje, kunt u op ieder gewenst moment tijdens een wandeling even uitrusten. Om veilig gebruik te maken van de rollatorzitting is het belangrijk dat u de rollator op de handrem zet, de rollator kan dan niet wegrolllen.

De basic rollator is minder geschikt wanneer u van plan bent deze alleen binnenshuis te gebruiken. U kunt dan beter kiezen voor een driewielrollator of een binnenrollator. Deze beide modellen zijn compacter en wendbaarder waardoor u gemakkelijker tussen meubels door kunt lopen.

De rollator met drie wielen

driewielrollatorWie een driewielrollator aanschaft, kiest voor zeer goede rijeigenschappen. Doordat de rollator maar drie wielen heeft rijdt deze lichter en wendbaarder dan een vierwieler. Het is dan ook heel gemakkelijk om met een driewieler om obstakels heen te rijden. Daarnaast is dit type rollator heel comfortabel om mee te rijden.

Bent u van plan om ook veel buiten te lopen? Dan is het verstandiger om te kiezen voor een model met vier wielen. Het nadeel van het de uitvoering met 3 wielen is namelijk dat u minder stabiel bent op ongelijke ondergronden. Aangezien u buiten te maken heeft met scheve stoeptegels en andere ‘obstakels’ is de kans groot dat een van de wielen de stoep niet raakt. Hierdoor raakt de rollator uit balans, met als gevolg dat deze minder stabiliteit geeft tijdens het lopen. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een model met vier wielen wanneer u van plan bent om veel buiten te lopen.

Voor binnenshuis

Een binnenrollator is speciaal ontworpen voor gebruik binnenshuis. Dit type is dan ook veel verfijnder dan een uitvoering dat geschikt is voor buiten. Het voordeel van een binnenrollator is dat deze wendbaarder, compacter en lichter van gewicht is. De meeste modellen zijn standaard uitgevoerd met een dienblad. Handig om eten of drinken op te vervoeren. Daarnaast is het mogelijk om verschillende accessoires erbij te kopen, zoals een tas om persoonlijke eigendommen in te bewaren. Het nadeel van de meeste binnenrollators is dat deze niet zijn voorzien van een zitting waarop u even kunt uitrusten. Daarnaast zijn deze modellen over het algemeen niet geschikt voor het gebruik buitenshuis. U kunt eventueel een klein stukje buiten lopen met deze uitvoering. Echter wanneer u langere wandelingen wilt maken, is het verstandiger om een model te kiezen dat geschikt is voor gebruik buitenshuis.

Rollator en rolstoel in één

Het voordeel van een Duo rollator is dat u deze kunt veranderen in een vervoerstoel. Op het moment dat u niet in staat bent om zelf te lopen, kunt u de rollator eenvoudig en snel ombouwen tot een rolstoel. Nu beschikken uiteraard de meeste modellen over een zitting waarop u even kunt plaatsnemen. Het nadeel van deze zittingen is echter dat deze niet comfortabel zitten. Een vervoerstoel daarentegen beschikt over een zachte zitting en een rugleuning die u in hoogte kunt verstellen.

Handige accessoires

Er zijn een aantal handige accessoires op de markt die speciaal voor de rollator zijn ontworpen. Bij de aanschaf van accessoires is het belangrijk om er op te letten dat het product ook bij uw type rollator past. Een tas voor een driewielrollator is bijvoorbeeld niet geschikt voor een vierwieler. Naast tassen, dienbladen en wandelstokhouders is vooral de BOB-up een heel handig product. Door een Bob-up aan uw rollator te bevestigen, rijdt u voortaan heel eenvoudig een stoep op. De Bob-up ‘tilt’ als het ware uw rollator op zonder dat u extra kracht hoeft te zetten.

Zoals in dit artikel naar voren is gekomen, is het slim om van te voren te bepalen op welke manier u de rollator wilt gaan gebruiken. Aan de hand van uw eisen kiest u vervolgens een geschikt model.

Dit artikel is geschreven door Maaike de Boer. Zij heeft gewerkt voor verzorgingstehuis Mercator in Groningen en werkt momenteel voor rollator-experts.nl

Plaats een reactie