Toiletbeugels

toiletbeugel

Één van de meest voorkomende hulpmiddelen in de woning zijn de beugels en grepen voor extra houvast. Er zijn ontzettend veel verschillende varianten te verkrijgen. Wanneer kiest u voor een opklapbare toiletbeugel?

Waarom zou u een wandgreep plaatsen in het toilet?

U leest dit en meer in het volgende artikel.

Beugels en grepen bieden houvast in het toilet en de badkamer als u minder goed ter been bent. Ze bieden steun tijdens het opstaan en zitten in de badkamer en het toilet.

Daarnaast is een steunpunt tijdens het staan vaak noodzakelijk om het valgevaar te verkleinen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Wandgrepen zijn er in vele verschillende uitvoeringen. In dit artikel zal ik een aantal verschillen uitleggen tussen de diverse soorten (toilet)beugels en geef ik je tips waar je op moet letten tijdens plaatsing van de beugels.

Toiletbeugels

De beugels naast het toilet (opklapbare toiletbeugel) bieden steun voor het veilig gaan zitten en opstaan van het toilet. De beugel wordt gemonteerd op de achterwand van het toilet. Deze wand dient stevig genoeg te zijn om de beugel te kunnen dragen. Soms kan een hulppoot een uitkomst bieden als de wand niet stevig genoeg is. Bespreek dit echter met een aannemer.

De toiletbeugels zijn over het algemeen te verdelen in vaste en opklapbare beugels. Een vaste toiletbeugel kan niet worden opgeklapt en neemt hierdoor relatief meer ruimte in beslag dan een opklapbare. Daarentegen is de prijs van een vaste toiletbeugel vaak iets goedkoper.

Een opklapbare beugel wordt vergrendeld in de opgeklapte stand. Hierdoor kan de gebruiker ook in verticale positie gebruik blijven maken van het steunpunt.

Wanneer zou je kiezen voor een opklapbare toiletbeugel?

 • Als je weinig ruimte hebt
 • Als transfers door middel van overschuiven gaat (bijvoorbeeld naar de rolstoel)
 • Als je steun nodig bent in verticale positie

Indien het bovenstaande niet van toepassing is zal een vaste beugel ook voldoen. De beugels zijn uiteraard te voorzien van o.a. deze accessoires;

 • hulppoot
 • toiletrolhouder
 • zachte armleggers

De toiletbeugels plaatst u naast het toilet waarbij de beugel ongeveer 10 cm verder uitsteekt dan het toilet zelf.

Dus stel uw toilet is, vanaf de achterwand gemeten, 55 cm diep. Dan plaatst u een toiletbeugel die minimaal 65 cm is.

De hoogte van de beugel is afhankelijk van de gebruiker. Houdt u er rekening mee dat de beugels niet te laag geplaatst worden. U moet tijdens het gaan staan en zitten voldoende steun hebben over het hele traject tijdens het opstaan.

De beugels zijn verkrijgbaar bij diverse doe-het-zelf zaken en uiteraard te bestellen via een aannemer. Enkele bekende merken zijn Linido en Lopital.

Wandbeugels

Indien u niet de ruimte heeft in het toilet en de voorkeur geeft aan optrekken (in plaats van duwen) dan kunt u een wandbeugel overwegen. U hoeft zich dan niet op te trekken aan het fonteintje (die zijn daar ook niet voor bedoeld). Een voorwaarde is dat u beschikt over een sterke dragende muur die haaks op het toilet staat.

De wandgreep plaatst u normaal gezien verticaal, zo heeft u het meeste steun. De hoogte van de beugel is weer afhankelijk van de gebruiker. De lengte van de wandbeugel dient minimaal 30 cm om zo de nodige houvast en steun te kunnen geven.

Heeft u echter geen muur die haaks op het toilet staat en ook niet de ruimte om een toiletbeugel te plaatsen, dan is het nog mogelijk om een wandgreep recht tegenover het toilet te plaatsen waaraan u zich kunt optrekken. De wandgreep wordt horizontaal geplaatst en dient minimaal 50 cm te zijn voor een goede houvast.

De wandbeugels zijn relatief goedkoop in tegenstelling tot de toiletbeugels. Via het internet kunt voor relatief weinig geld een goede greep kopen.

Blijf echter uit de buurt van relatief goedkope grepen met zuignappen. Ze zijn wellicht goedkoop en u hoeft er niet voor te boren, maar ze zijn niet veilig!

6 gedachten over “Toiletbeugels”

 1. Ik ben voor mijn vader op zoek naar een opklapbare wandbeugel. Hij heeft een verlamming gehad en is nu mbv fysio weer wat aan het lopen gekomen mbv rollator. Ze zijn nu bezig met traplopen. Hij kan tot bijna boven komen en heeft voor het laatste stukje een beugel nodig om zich aan op te trekken, deze moet inklapbaar zijn, anders kan mijn moeder er niet langs op de overloop. Dit alles op advies van de fysio.
  Wilt u mij hierin adviseren, waar te koop/ te bestellen en de kostprijs.

  bvd T. Nijenhuis

  Beantwoorden
  • Beste T. Nijenhuis,

   het is lastig te beoordelen van afstand omdat ik de thuissituatie niet ken. Is er sprake van een eenzijdige verlamming, zo ja welke zijde is dit?

   Ik begrijp dat uw vader voor het laatste stuk bovenaan de trap een stuk trapleuning mist waaraan hij zich kan optrekken. Ik ga er vanuit dat hij houvast mist aan de muurzijde (waar de trapleuning zich bevindt). Normaal gesproken worden er een greep (50cm) verticaal geplaatst op het kozijn/muur.

   Mocht er geen houvast aanwezig zijn aan de spilkant (binnenzijde van de trap), dan kunt u een trapspilbeugel overwegen. Deze beugel draait met de spil van de trap mee. U kunt deze online bestellen bij bijvoorbeeld hulpmiddelwereld

   Als u me iets meer kunt vertellen over de woonsituatie en beperking(en) dan kan ik u een gerichter advies geven. Met name de noodzaak voor een opklapbare beugel.

   Beantwoorden
 2. Mijn ouders wonen in een aanleunflat. Naast het toilet zijn beugels geplaatst, zodat ze gemakkelijker van het toilet kunnen opstaan. Ik ben nu op zoek naar een toiletrolhouder die aan de beugel gemonteerd kan worden. Kunt u mij vertellen waar ik deze kan kopen?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Beantwoorden
  • Beste Carla,

   Comfortland heeft een toiletrolhouder die op bijna elke toiletbeugel gemonteerd kan worden. U kunt deze houder kopen via de volgende link: Toiletrolhouder

   Er zijn tevens toiletbeugels te koop met een geintegreerde toiletrolhouder.

   Beantwoorden
 3. Ik geb een vraag, ik heb een handgreep op het toilet nodig omdat ik moeite heb met opstaan, deels door COPD, en deels doordat ik een gebroken voet heb die tot aan mijn knie in het gips zit.
  We hebben geen al te grote toiletruimte èn de zijwanden zijn van gips, de achterwand is een draagmuur masr daar heb ik weinig aan, de handgreep zou aan de zijwand moeten, de deur aan de voorkant is geen optie, die is hol van binnen.
  Kunt u mij adviseren? Bij voorbaat grote dank van Marian

  Beantwoorden
  • Beste Marian,

   U zou kunnen overwegen om toiletbeugel naar het toilet te plaatsen. De beugel biedt zijdelings steun en wordt gemonteerd op de achterwand. Deze toiletbeugels zijn tevens opklapbaar.

   Een gebroken voet is meestal tijdelijk van aard, overweeg wellicht eerst een toiletverhoger waardoor u makkelijker van het toilet kunt opstaan.

   Beantwoorden

Plaats een reactie