Veilig in en uit Bad Komen

Een warm bad nemen kan ontspannend werken. Het warme water zorgt voor soepele spieren en gewrichten waardoor pijnklachten kunnen afnemen.

Toch is dit niet altijd even plezierig voor iedereen.

Door de hoge randen van een bad kunnen er veel problemen ontstaan bij het in- en uitstappen van het bad.

Daarnaast zorgen de vaak schuine wanden voor een verhoogd valrisico. Dit in combinatie met de gladheid van de badkuip gebeuren er helaas ook vaak ongelukken.

Persoonlijk adviseer ik om de mogelijkheden te bekijken om het bad te verwijderen en hier een douche op afschot te plaatsen. Hierdoor vermijd je de gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan (lees dit eerst als je dit nog niet gelezen hebt).

badlift

Wil je toch persé een bad behouden om wat voor reden dan ook dan zul je hieronder een aantal oplossingen vinden die het gebruik van een bad makkelijker maken. Per situatie is dit natuurlijk verschillend en de oplossing is dan ook afhankelijk van de beperkingen en de wens van de gebruiker.

Tevens wordt er vermeld wat het hulpmiddel ongeveer kost.

Goed, stel dat het instappen van het bad wel mogelijk is maar dat je liever wat houvast hebt.

Plaats een handgreep op de badrand

badgreep

Als het instappen in bad op zich wel mogelijk is maar je mist een steunpunt, overweeg dan een handgreep op de badrand te plaatsen. Dit zijn speciale grepen die op de rand van het bad geplaatst worden. Door middel van een klemsysteem kan je de beugel vastzetten.

Uiteraard kun je ook overwegen om een beugel op de muur te plaatsen. Het probleem hiervan is dat de afstand ten opzichte van de badkuip vaak groot is waardoor je steun mist bij het in- en uitstappen.

Badgrepen zijn al verkrijgbaar vanaf € 39,90

Hoe werkt een badplank

badplank wit

Als het zitten een probleem vormt dan zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van een badplank. Dit is een plank die op de randen wordt geplaatst zodat je als het ware in het verlengde van de badrand zit. De plank is vaak van kunststof en voorzien van enkele gaten. Hierdoor blijft het water niet liggen op de badplank en kan het makkelijk schoongehouden worden.

Vaak zit er ook een beugel op de badplank als extra streun. Dit geeft je steun bij het in- en uitstappen wanneer je de benen over de randen heen doet.

Badplanken kunnen vaak een gewicht van maximaal 150kg dragen.

De prijzen voor een badplank beginnen vanaf € 39,95

Wat is een badzitje

badzitje

Een badplank is zoals de naam al zegt, een plank. Wanneer je steun nodig bent in de rug omdat je bijvoorbeeld een verminderd evenwicht hebt, kijk dan eens naar een badzitje. Een badzitje wordt net zoals de badplank op de randen van de badkuip geplaatst. Het voordeel ten opzichte van de badplank is dat een badzitje vaak een rugleuning heeft.

Er zijn ook badzitjes verkrijgbaar die draaibaar zijn. Hierdoor kan je de stoel een kwartslag draaien waardoor de instap makkelijker gaat.

Het frame is vaak van aluminium en de zitting en rugleuning is van kunststof dat makkelijk schoon te houden is.

Net zoals de planken kunnen de zitjes maximaal 150kg dragen (per model verschillend)

Badzitjes zijn verkrijgbaar vanaf €99,90

Maak gebruik van een badlift

badlift

Badliften zijn relatief duur, dit is daarom een oplossing die niet voor iedereen geschikt is. Je bent dus gewaarschuwd wat betreft de prijzen.

Er zijn eigenlijk 2 soorten badliften verkrijgbaar;

  • Elektrisch aangedreven badliften
  • Opblaasbare badliften

Elektrisch mechanisch aangedreven badliften

Zoals de naam al zegt wordt deze lift door elektriciteit aangedreven. De badlift is uiteraard niet aangesloten om het lichtnet maar werkt op een accu met een lage spanning.

Hierdoor is deze lift veilig te gebruiken in het bad. Door middel van een liftsysteem kan de zitting omhoog en omlaag.

Het is zeker verstandig om meerdere offertes te vergelijken met elkaar omdat er soms best veel prijsverschil in zit. Wil je direct meerdere badlift leveranciers vergelijken?

Vergelijk Gratis Offertes voor een Badlift

Opblaasbare badliften

Bij een opblaasbare lift wordt er een soort van luchtkussen opgeblazen. Ook dit gebeurt door middel van een accu die als een compressor werkt. Wanneer iemand in bad wil gaan kan de lucht eruit.

Wanneer je er weer uit wil kun je de kussen met lucht vol laten lopen waardoor je weer omhoog komt.

1 gedachte over “Veilig in en uit Bad Komen”

  1. een opblaasbare poef gekocht. Die leg ik onder me als ik uit bad wil. En die vul ik dan met (daar komtie!)met water uit de doucheslang. Na enige 5-8; minuten kom ik dan tot zit en kan mbv beugel en badrand gaan staan. Probleem voor mij (1932) is nl dat ik mijn benen niet onder m,n achterste kan ktijgen, zonder dit hulpstuk.. Het werk goed en niet-duur.

    Beantwoorden

Plaats een reactie