Wanneer traplopen moeizaam gaat of helemaal niet meer mogelijk is dan wordt er al snel aan een traplift gedacht. Toch zijn er meerdere oplossingen en betaalbare alternatieven die (deels) het traplopen makkelijker en veiliger kunnen maken.
Door weer gebruik te maken van de trap kan in veel gevallen de slaap- en badkamer weer bereikt worden.
Traplopen is gezond
“Om gezond ouder te worden, is voldoende bewegen een must”, zo stelt gerontoloog Margo Emmen. “Daarom is het belangrijk dat mensen niet te snel overgaan tot de aanschaf van een traplift als traplopen nog gaat. Er zijn veel hulpmiddelen die hierbij kunnen ondersteunen maar vaak weten mensen niet van het bestaan van deze middelen.”
Wanneer u gebruikt maakt van hulpmiddelen of bepaalde aanpassingen aan de trap doet kunt u er langer gebruik van blijven maken. Door deze aanpassingen van de trap beweegt u dan vanzelf meer en maakt u ook (meer) gebruik van de andere verdieping.
Is traplopen beperkt mogelijk?
Als traplopen nog beperkt mogelijk is dan is een traplift niet in de eerste plaats noodzakelijk. Hieronder staat een opsomming van mogelijke aanpassingen om het traplopen veiliger te maken. De onderstaande mogelijkheden worden in principe als algemeen gebruikelijk gezien en zullen daarom niet worden vergoed vanuit een regeling.
- Antislip aanbrengen om wegglijden te voorkomen op gladde traptreden. Voorbeelden: zelfklevende strips of antislip spray. Trapneuzen met antislip profiel kunnen binnen en buiten worden gebruikt. Het aanbrengen van antislip wordt meestal gecombineerd met andere aanpassingen aan de trap. Antislip schoenen zijn een must.
- Steunen en grepen aanbrengen. Iemand moet zich steeds goed kunnen vasthouden, bijvoorbeeld aan een leuning. Een extra leuning of het aanpassen van de hoogte van de leuning kan al helpen. Er bestaat ook een inklapbare beugel die vastzit aan een eigen rail langs de trap. Deze beugel duwt u onder het lopen naar boven of beneden. De beugel blokkeert automatisch als u dreigt te vallen. Het plaatsen van een dergelijk systeem is echter wel prijzig.
- Verlichting aanbrengen. Het plaats van goede verlichting is heel belangrijk. Extra veiligheid kan worde gerealiseerd als de verlichting op gevaarlijke plekken automatisch inschakelt wordt door een bewegingssensor. Speciale verlichting of contrasterende kleuren op de treden maken de treden beter zichtbaar.
- Treehoogte verkleinen. De hoogte tussen traptreden kan te groot worden om in een keer te overbruggen. Met het aanbrengen van zogenoemde tussentreden (speciale blokken) op elke trede wordt de hoogte kleiner.
Traplift
Als het traplopen helemaal niet meer mogelijk is dan kan er gedacht worden aan een traplift. Een traplift is een liftsysteem waarbij er een rails op de treden wordt geplaatst. Het stoeltje gaat via deze rails naar boven en beneden. Op deze wijze wordt de persoon in staat gesteld om weer gebruik te maken van de trap.
Een voorwaarde voor het gebruik van een traplift is dat men grotendeels zelfstandig kan plaatsnemen op het trapliftstoeltje. Als dit niet mogelijk is dan is een traplift in de meeste gevallen geen geschikte oplossing.
Vergoeding van de traplift
Een traplift kan op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) worden verstrekt. Een WMO-consulent zal dan in overleg met u de afweging maken of de traplift een oplossing is voor het gebruiken van de trap. Hierbij kunnen ook de bovenstaande aanpassingen worden overwogen. Daarnaast kan een gemeente het beleid hanteren dat verhuizen voorliggend is. Het is daarom niet dat u recht heeft op een traplift vanuit de gemeente. De gemeente dient maatwerk te leveren maar kan hierbij ook adviseren om te verhuizen indien er aanbod is.