Verplaatsen in bed

Slapen doen de meeste mensen in bed en over het algemeen lig je minimaal 8 uur per dag op bed. Toch zijn er mensen die langer op bed liggen vanwege hun leeftijd of aandoening.

Als je lang op bed ligt of zelfs bedlegerig bent is het van belang om regelmatig van houding te wisselen om zo doorligplekken te voorkomen.

Een vraag die vaak gesteld wordt is hoe men zich kan verplaatsen in bed.

Het kost vaak veel kracht om van de ene zij naar de andere zij te rollen/draaien.

Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen verkrijgbaar waardoor het verplaatsen in bed een stuk makkelijker wordt.

De (bed)papegaai

Een veelgebruikt hulpmiddel is de bedpapegaai. Bij een hoog/laag bed zit de papegaai vaak standaard op het bed.

Er zijn ook mobiele papegaaien voor bij het bed verkrijgbaar. De papegaai is er in vele varianten: meedraaiend, links of rechts plaatsbaar, in hoogte en diepte verstelbaar et cetera.

Helaas zie je in de praktijk dat dit hulpmiddel in de meeste gevallen standaard aan het hoofdeinde van het bed is gemonteerd.

Ook de instellingen (diepte, lengte en zwenkbaarheid) worden in veel gevallen nauwelijks gewijzigd. Dat is jammer, want de papegaai is precies aan te passen aan de hulpbehoefte van de cliënt.

Bedbeugel

Als een papegaai niet geschikt is, bijvoorbeeld door de kracht die men moet leveren kun je ook kijken naar een bedbeugel. Dit is een beugel die onder matras geplaatst wordt en vaak in lengte te verstellen is.

Met dit bedhulpmiddel kan de gebruiker zich optrekken vanuit een liggende positie naar een zittende positie in bed. Het biedt ook ondersteuning bij het in- en uitstappen van het bed. Dit product bevordert de zelfredzaamheid in de slaapkamer.

De bedbeugels geven steun en houvast tijdens in- en uitstappen van het bed. Ook een bedbeugel is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar bij diverse (internet) zorgwinkels.

Pakpaal

Een relatief nieuw hulpmiddel is de pakpaal.

De pakpaal is een verplaatsbare stalen steunstang met een bovenplaat en voetplaat die tussen de vloer en het plafond wordt geklemd.

Dit hulpmiddel geeft houvast en steun op die plaatsen waar een muur of een handgreep buiten bereik is en waar het ook niet mogelijk is om een (mobiele) papegaai te plaatsen vanwege ruimtegebrek.

De pakpaal is bijzonder stevig en gemaakt van een stalen buis met een diameter van 32/3 mm.

Hij is snel en gemakkelijk op te zetten en te verplaatsen zonder gebruik van gereedschap.

Het voordeel van deze voorziening is dat er geen beschadigingen komen aan de vloer of plafond.

De pakpaal is leverbaar in verschillende standaardlengtes tussen 200 en 350 cm. Hij is deelbaar en gemakkelijk mee te nemen in de auto. Daardoor is het ook een handig stuk gereedschap voor mantelzorg en thuiszorg.

Tevens kan de pakpaal worden voorzien van diverse beugels en zelf een papegaai-systeem.

Het plafond moet bij voorkeur van steenachtig materiaal zijn. Bij plafonds gemaakt van riet met stucwerk of van zachtboard, kan de paal in veel gevallen toch geplaatst worden met behulp van een vergrote houten bovenplaat.

Plafonds met losse plafond-platen zijn niet geschikt voor het gebruik van de pakpaal.

Glijzeil / Glijlaken

Het verplaatsen in bed kan een zware belasting zijn voor de gebruiker en hulpverlener. Dit komt mede door de wrijving die een laken geeft.

Als je gebruik maakt van een speciaal glijzeil / glijlaken is er veel minder weerstand. Hierdoor kan diegene makkelijker verplaatst worden in het bed.

Het glijmateriaal is er in verschillende soorten, maten en prijzen. In de meeste gevallen zijn de grotere het handigst. Test de ‘gladheid’, want die wil weleens verschillen. Er zijn ook versies die je onder het gehele lichaam (van voet tot kruin) kunt leggen. Dat maakt een passieve transfer van bed naar een brancard, ander bed of OK-tafel goed mogelijk.

1 gedachte over “Verplaatsen in bed”

  1. Het is een goed geschreven stuk wat mensen bewust maakt van de hulpmiddelen die er zijn te verkrijgen rondom het bed. Wijzelf zijn een gespecialiseerde webwinkel met bedhulpmiddelen. Al onze hulpmiddelen zijn gericht op veiligheid en een stukje comfort. We hopen daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan een langere zelfstandigheid en verhoogde levenskwaliteit. Bedankt voor het plaatsen van deze heldere informatie over het verplaatsen in bed.

    Het team van Bedhulpmiddelen 24

    Beantwoorden

Plaats een reactie