Wat is alvleesklierkanker?

Een primair menselijk orgaan in het lichaam van een mens is de pancreas oftewel de alvleesklier. Een belangrijke rol bij de spijsvertering wordt gespeeld door de pancreas. Verscheidene functies worden gedaan door de pancreas. Het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel als voorbeeld goed geregeld is, de spijsvertering goed verloopt en nog tal van kleine dingen. De vertering van eten verloopt bovendien niet meer vlekkeloos wanneer de pancreas een ontsteking vertoond.

Ontsteking van de alvleesklier

Aantasting van de alvleesklier wordt pancreatitis betiteld en is mogelijk in een acute en in een chronische vorm. De symptomen zijn zwaarwegend bij een ontsteking van de pancreas. Het vervolg is een flink pijnlijke pijn in de buik. Doorgaans gaat het tegelijk met misselijkheid en overgeven. Van belang is dus dat je je gezondheid monitort en de pancreas zo weinig mogelijk hindert. Alcoholische drankjes en medicijngebruik hebben effect op de functie van de pancreas.

Alvleesklierkanker

Een kankergezwel in de pancreas wordt alvleesklierkanker genoemd. De pancreas heeft een prominente rol bij de spijsvertering. Het ligt aan de bovenkant van de buikholte. Er zijn meerdere types alvleesklierkanker. Het type weefsel waaruit dit gezwel tot stand komt is bepalend voor de soort alvleesklierkanker. De meest voorkomende type alvleesklierkanker is adenocarcinoom. De tumor ontwikkelt uit klierweefsel. Gewoonlijk ontstaat het gezwel in de kop van de pancreas, dit wordt als pancreaskopcarcinoom betiteld. De tumor kan door de wand van de pancreas breken als deze in omvang toeneemt.

Achtergrond van alvleesklierkanker

Wat de achtergrond is voor het opkomen van alvleesklierkanker is niet bekend. Het is bekend dat deze vorm van kanker vaker voorkomt bij personen die roken. Bovendien wordt de dreiging om alvleesklierkanker te krijgen vermeerderd bij een chronische ontsteking van de pancreas. De grote galbuis kan verstopt raken door een gezwel in of rond de kop van de pancreas. Zo start er ophoping van gal in de galwegen, de lever en de galblaas.

Symptomen van alvleesklierkanker

Lichamelijke problemen bij alvleesklierkanker ontstaan bijna altijd pas wanneer het gezwel al voor lange tijd werkzaam is en wanneer deze is doorgegroeid in een ander orgaan. Een verminderd eetpatroon, pijn boven of in het midden van de rug, gewichtsverlies en een veranderde ontlasting zijn lichamelijke problemen die herhaaldelijk optreden. Er kan vermoeidheid en lusteloosheid opkomen, het voedsel kan niet meer worden verteerd en ontlasting krijgt een lichtere kleur. Door bestraling of door het plaatsen van een buisje kan alvleesklierkanker behandeld worden maar ook middels een operatie.

Plaats een reactie