Wat te doen bij obesitas

Zwaar overgewicht is een aandoening van het lichaam waarbij te veel lichaamsvet wordt opgehoopt. Wanneer je zwaar bent heeft dat een negatieve invloed op je gezondheid. Bij overgewicht wordt het het risico op verschillende ziekten groter. Dat alles kan leiden tot een kortere levensverwachting of meer problemen met de gezondheid.

Obesitas is schadelijk

Zwaar overgewicht leidt tot ziekten en aandoeningen. Met Obesitas heb je veel eerder kans op hart- en vaatziekten, kanker, beroerte, ademhalingsproblemen, obstructieve slaapapneu en suikerziekten. Deze ziekten staan allen in de top 10 van de meest voorkomende doodsoorzaken. Iemand met een gezond gewicht zal over het algemeen langer leven dan wanneer je te zwaar bent. Zwaar overgewicht veroorzaakt vaak psychologische problemen zoals een depressie.

Meten zwaar overgewicht

De BMI (Body Mass Index) kunt u berekenen met een BMI calculator. Hierbij wordt de leeftijd, lengte en gewicht ingevoerd. Hebt u een BMI van meer dan 25 dan heb je overgewicht. Bij dit getal wordt je aangeraden te zorgen dat je gewicht gaat verliezen. Wanneer de BMI waarde het getal minder dan 18,5 aangeeft dan heb je ondergewicht. Het goede gewicht geeft het getal tussen de 18,6 en 24,9 aan. Overgewicht heb je tussen de 25,0 en 29,9. Zwaarlijvig ben je bij een BMI van meer dan 30.

Oorzaken obesitas

Vaak wordt een groot overgewicht veroorzaakt door verschillende factoren. Hierbij kan je denken aan een overmatige inname van voedselenergie, geen lichaamsbeweging en daarbij ook de genetische aanleg. Ook kunnen een lage stofwisseling, medicijnen of een psychische ziekte de invloed tot zwaarlijvigheid versterken.

Oplossingen

Om obesitas aan te pakken zal een goed dieet en lichaamsbeweging de belangrijkste voorwaarden zijn om gewicht te verliezen. Daarbij is het belangrijk dat er ook gezonder wordt gegeten. Door het eten van minder energierijk voedsel ( waar veel suikers en vetten in zitten) en veel voedingsvezels te eten kan dit je al op de goede weg helpen om kilo’s kwijt te raken. Ook kunnen medicijnen geslikt worden die het hongerig gevoel verminderen.

Bewegen

Om meer te gaan bewegen is het niet noodzakelijk dat je een intensieve sport gaat beoefenen. Gewoon dagelijks een flink stuk lopen is goed. Bouw dit patroon langzaam op. Begin met 10 minuten per dag drie dagen per week. Probeer ook je eetpatroon aan te passen. Door minder calorieën te eten en daarbij meer calorieën te verbranden zal je gewicht verliezen.

Maagballon

Wanneer dit geen verbetering brengt is het mogelijk om een maagballon te laten plaatsen. Dit zal men natuurlijk pas in het uiterste geval doen. Door het plaatsen van een maagballon wordt de inhoud van de maag verkleind. Met een maagballon kan je maar kleine hoeveelheden voedsel opnemen. Je zit eerder vol. Het lijkt een lichte ingreep maar bij personen die het hebben gedaan blijkt het achteraf toch zwaar te zijn. Je leef eetpatroon moet helemaal worden veranderd.

Plaats een reactie