Wordt een sta op stoel nog vergoed?

bruine sta op stoelHeb je moeite om op te staan uit je stoel?

Waar wordt de stoel nog vergoed?

Dit en meer lees in je het volgende artikel.

Wat is een sta op stoel?

Een sta-op stoel vergemakkelijkt het zelfstandig opstaan en gaan zitten vanuit een stoel. Duizenden mensen in Nederland maken met plezier gebruik van een sta op stoel omdat deze over een speciale ‘sta-op-bediening’ beschikt. Door middel van een elektrische bediening gaat de zitting omhoog waardoor het opstaan makkelijker gaat.

Sommige noemen zo’n stoel ook wel een relaxfauteuil of een relaxstoel. Voornamelijk vanwege het comfort en de vaak leren bekleding. Toch is er wel een verschil tussen deze stoelen. De sta-op-functie is namelijk niet in alle relaxfauteuils aanwezig. Deze stoel is dan alleen voorzien van een instelbare rugleuning en een opvang voor de benen. Er ontbreekt echter een elektrische functie om de zitting omhoog te krijgen.

Wordt een sta op stoel nog vergoed?

Sinds 2009 is er een wijziging doorgevoerd in de wet- en regelgeving. Als een sta op stoel alleen een sta op functie heeft wordt het niet meer vergoed vanuit de zorgverzekering. Je zult dan zelf een stoel moeten kopen. Er zijn geen andere regelingen waar deze stoel nog wel wordt vergoed.

Maar,

als er sprake is van zitproblemen naast het sta op probleem dan kan de stoel wel vergoed worden.

Bij zitproblemen moet je denken aan bijvoorbeeld rugproblemen (scoliose), artrodese (vastzetten van de gewrichten) of bij spasticiteit. Het wordt dan een aangepaste stoel genoemd met een sta op functie. Voor deze aanvraag is wel een medische verklaring noodzakelijk.

Onder een aangepaste stoel wordt verstaan:

  • Speciale aanpassingen in het schuim en/ of stoffering van de stoel
  • Stoelen met speciale armleuningen voor extra ondersteuning of pelotten voor een zijwaarste steun van het lichaam
  • Stoelen met een artrodese zitting  voor mensen met een vastgezette heup of knie (artrodese)

Ben je niet helemaal zeker van jouw situatie, neem dan contact op met je zorgverzekeraar om te weten of je in aanmerking komt voor een vergoeding van de aanschaf van een sta op stoel. Ook al heb je geen zitproblemen maar wel sta op problemen. Sommige zorgverzekeraars (Agis bv) bieden namelijk een korting bij vooraf gekozen leveranciers. Dit voordeel kan oplopen tot wel € 650,- bij de duurste modellen.

Zelf een sta op stoel kopen

Wordt de sta op stoel alleen gebruikt voor de sta op functie dan wordt de stoel niet vergoed. Als je zelf een stoel wilt aanschaffen kun je de stoel nieuw aanschaffen via een leverancier of je kunt er voor kiezen om een tweedehands exemplaar te zoeken. Dit is uiteraard afhankelijk van je budget. De prijzen voor een nieuwe stoel beginnen vanaf € 500,-. Een bekende leverancier is bijvoorbeeld Prominent.

Heb je minder te besteden dan kan het aantrekkelijk zijn om te kijken naar een tweedehands exemplaar. Waar moet je op letten bij de tweedehands stoelen?

Is de bekleding nog in orde? Veel slijtplekken duidt op veelvuldig gebruik en kan een overweging zijn om het niet te kopen.

Daarnaast moet het onderstel stevig zijn en moet de elektrische sta-op-functie goed werken. Dit houdt in; geen gekke geluiden en zonder onderbrekingen.

Wist je trouwens dat leveranciers ook tweedehands staopstoelen aanbieden voor een gereduceerd tarief? Informeer hier eens naar. Dit kan je een hoop geld schelen!

Plaats een reactie